Prolaktin Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğünün Tedavisi

SAĞLIK - 21-11-2022 14:08 501 kez okundu.

Prolaktin Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğünün Tedavisi

Prolaktin Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğünün Tedavisi

 

Prolaktin Hormonu Nedir?

1- Hormonlar vücudun dengesinin korunması ve sağlıklı bir yaşam sürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Her hormonun farklı bir görevi vardır ve bu hormonların olması gerektiğinden daha fazla ya da daha az salgılanması çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olacaktır.

 2- Prolaktin hormonu da bu tarz önemli hormonlardan biridir. Bu hormon hem kadınlarda hem erkeklerde yer alan ortak bir hormondur. Fakat kadınlar ve erkekler üzerindeki etkileri farklı olmaktadır.

 3- Prolaktin, kadınlar için özelliklede yeni doğum yapmış kadınlar için büyük önem taşımaktadır. Doğum yapmış kadınlar için önemli olmasının sebebi hormonun süt üretimini ve emzirmeyi doğrudan etkilemesidir.

 4- Emzirme en önemli doğum sonrası faaliyetidir. Birçok anne adayının kafasındaki soru “Bebeğimi yeterince besleyebiliyor muyum?” sorusudur. Bebeğin yeterince beslenip beslenemediği ve süt durumu prolaktin hormonuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

 5- Bu hormonun normal seviyelerde seyretmesi bebeğin beslenmesi açısından hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır. Fakat hormonda yaşanan yükselişler veya düşüşler hem anne adayının hem de bebeğin sağlığına olumsuz anlamda etki edecektir.

 6- Erkekler için bu hormon en az kadınlar için olduğu kadar önemlidir. Çünkü hormon doğrudan spermleri ve sperm sağlığını etkilemektedir. Bu da erkeklerin üreme sistemi için son derece gerekli bir hormon olduğunu göstermektedir.

Prolaktin kaç olmalı?

 1- Prolaktin normal sınırların dışına taştığında çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple hormonun normal seviyelerde tutulması gerekmektedir.

 2- Prolaktin kaç olmalı sorusuna verilebilecek tek bir cevap bulunmaktadır. Prolaktin hormonun olması gereken sağlıklı değer kişinin durumuna ve cinsiyetine göre değişiklik göstermektedir.

 3- Normal ve sağlıklı bir kadında ve erkekte bu hormon 20’nin altında olmalıdır. Fakat hamilelik dönemindeki kadınlarda bu oran değişiklik göstermektedir.

 4- Hamile kadınlarda bu değer 20 ile 200 arasında olabilmektedir. Bu oran ilk aylarda düşük olsa da hamileliğin ilerleyen aylarında artış gösterebilmektedir.

 5- Bu hormon ile ilgili herhangi bir belirti var ise test yaptırılarak hormonda oluşmuş ya da oluşabilecek sorunlar tespit edilmelidir.

 6- Bu testin yapılabilmesi için bazı belirtilerin olması gerekmektedir. Bunlardan ilki göğüslerden süt gelmesidir. Doğum yapmamış kadınlarda bile görülebilen bu sorun prolaktin seviyesinde oluşmuş olabilecek sorunları işaret etmektedir.

 7- Bunun yanı sıra aşırı kıllanmada hormonel bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tarz belirtilerde en kesin yol prolaktin testi yapılması ve oranların incelenmesidir.

 

 Prolaktin hormonu yüksekliği sebepleri

 1- Prolaktin hormonu ile ilgili yaygın olarak görülen rahatsızlıkların başında prolaktin hormonu yüksekliği gelmektedir. Bu rahatsızlık bazı sebeplere bağlı olarak oluşabilmektedir.

 2- Bu sebeplerden ilki anoreksiya denilen yeme bozukluğudur. Bu hastalık hormonların tüm dengesini bozacağından prolaktin hormonu seviyesinde de artışlara sebep olacaktır.

 3- Bir diğer neden ise hamileliktir. Bu dönemde artışların yaşanması normal bir durum olarak kabul edilmektedir.

 4- Prolaktin hormonu yüksekliği cinsel isteksizliğe ve soğumalara neden olmaktadır. Bu tarz problemler görüldüğünde bir test yaptırılması çok daha doğru olacaktır.

 

Prolaktin yüksekliği tedavisi

 1- Prolaktin hormonu yüksekliği tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Fakat bunun için yüksekliğin kaynağı ve sebebi tespit edilmelidir.

 2- Hastalık genellikle ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar hormonu normal seviyelere getirerek oluşmuş olan problemleri ortadan kaldırmaktadır. Bunun yanı sıra prolaktin hormonu yüksekliğinin sebebi tümör tarzı bir hastalıksa ilaçlar işe yaramayacaktır.

 3- Bu tarz ciddi rahatsızlıklarda cerrahi müdahaleler veya kemoterapi tedavisi gerekebilmektedir. Prolaktin hormonu seviyesi anca bu şekilde düşürülmektedir.

 4- Prolaktin yüksekliği tedavisi sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi tedavinin başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

 5- Bunlardan en önemlisi sağlıklı beslenmedir. Prolaktin hormonu yüksekliği bulunan kadın ve erkekler beslenmelerine çinko içeriği yüksek besinleri eklemelidirler. Çinko prolaktin seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

 6- Çinko genellikle balık, et gibi proteinlerde ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.

Prolaktin hormonu düşüklüğü sebepleri

 1- Prolaktin hormonu yüksekliği kadar yaygın olmayan prolaktin hormonu düşüklüğü, anne olan ve emziren kadınlarda oluşan önemli bir rahatsızlıktır.

 2- Bu gibi hormon düşüklüğü durumlarında emzirmek imkansız hale gelmektedir. Süt miktarı son derece azalmakta ve yok olma derecesine gelmektedir.

 3-Prolaktin hormonunda oluşan düşüklük çeşitli tümörlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Prolaktin, hipofiz bezleri ile doğrudan bağlantılıdır. Bu bezlerde meydana gelebilecek kötü huylu kitleler prolaktin hormonu düşüklüğüne ve yüksekliğine yol açacaktır.

 4- Yalnızca tümörler değil çeşitli diğer hipofiz sorunları da prolaktin düşüklüğüne neden olabilen sebeplerdendir.

 5- Bunu yanı sıra bağışıklığın zayıflamasına sebep olan bu hormon düşüklüğü, saç dökülmelerine, halsizliğe ve kolay hastalanmaya neden olacaktır. Bu gibi belirtilerin görüldüğü durumlarda prolaktin hormonu düşüklüğü şüphesi ile özel hormon testleri yaptırılmalıdır.

 Prolaktin hormonu düşüklüğü tedavisi

 1- Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlıkta ilaç tedavileri yeterli olmaktadır. Bunun için bir uzmana görünülmeli ve hormonda düşüklüğü neden olmuş olabilecek rahatsızlıklar araştırılmalıdır.

 2- Doğru ilaçlar prolaktin seviyesini yükselterek oluşmuş olan sorunları ortadan kaldıracaktır.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

14-03-2024 - SAĞLIK

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

13-03-2024 - SAĞLIK

1xbet betpas