Metaverse Nedir?

TEKNOLOJİ - 04-01-2023 00:20 839 kez okundu.

Metaverse Nedir?

Metaverse Nedir?

"Metaverse", fiziksel olarak sürükleyici sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçekliğin (AR) yakınsamasıyla yaratılan, kolektif bir sanal paylaşılan alanı ifade eden bir terimdir. Tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçekliklerin ve internetin toplamı dahil olmak üzere, sanal olarak geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ile fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla yaratılan kolektif bir sanal paylaşılan alandır. Terim, bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında sanal gerçekliğe dayalı bir toplumu tanımlamak için icat edildi. Metaverse kavramı, Oculus Rift ve HTC Vive gibi sanal gerçeklik teknolojilerinin ve platformlarının geliştirilmesi ve yaygınlaşmasının yanı sıra akıllı telefon uygulamalarında ve diğer teknolojilerde artırılmış gerçekliğin artan kullanımıyla daha yakın zamanda popüler hale geldi.

Metaverse Amacı Nedir ?
Metaverse'nin amacı, insanların birbirleriyle ve sanal nesneler ve ortamlarla gerçek dünyaya benzer bir şekilde etkileşime girebilecekleri paylaşılan bir sanal alan yaratmaktır. İnsanların iletişim kurabilecekleri, işbirliği yapabilecekleri ve birlikte yaratabilecekleri ve çok çeşitli bilgi ve hizmetlere erişebilecekleri bir yer olması amaçlanmıştır. Metaverse ayrıca ticaret, eğitim, eğlence ve diğer etkinlikler için potansiyel bir platform olarak görülüyor. Bazı insanlar metaverse'yi sonunda kendi ekonomisi, kültürü ve sosyal normları ile fiziksel dünya kadar önemli ve etkili olacak sanal bir dünya olarak tasavvur eder. Bununla birlikte, meta veri deposunun geliştirilmesinin ve kullanılmasının henüz başlangıç ​​aşamasında olduğunu ve nihai amacının ve etkisinin ne olacağı henüz netleşmediğini not etmek önemlidir.

Metaverse Nasıl Kullanılır ?
Şu anda insanların meta veri deposuna erişmesi ve kullanması için birkaç yol vardır:

Sanal gerçeklik (VR) kulaklıkları: Oculus Rift ve HTC Vive gibi VR kulaklıkları, kullanıcıların kendilerini tamamen sanal ortamlara kaptırmalarına olanak tanır.

Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları: Pokemon Go ve Harry Potter: Wizards Unite gibi uygulamalar, sanal nesneleri ve bilgileri gerçek dünyaya yerleştirmek için akıllı telefon kameralarını kullanır.

Web tabanlı sanal dünyalar: Second Life ve IMVU gibi web siteleri, kullanıcıların avatar oluşturmasına ve özelleştirmesine, diğer kullanıcılarla etkileşim kurmasına ve sanal ortamları keşfetmesine olanak tanır.

Video oyunları: World of Warcraft ve The Elder Scrolls Online gibi bazı video oyunları, oyunculara sanal dünyaları keşfetme ve bunlarla etkileşim kurma yeteneği sunar.

Meta veri deposunu kullanmak için, kullanıcıların genellikle bir yazılım veya uygulama indirip yüklemesi gerekir ve VR veya AR ekipmanı satın alması veya kiralaması gerekebilir. Ayarlandıktan sonra, kullanıcılar meta veri deposuna girebilir ve diğer kullanıcılarla, sanal nesnelerle ve ortamlarla etkileşim kurabilir. Kullanıcıların gerçekleştirebileceği belirli eylemler ve kullanılabilen özellikler, platforma ve kullandıkları belirli sanal dünyaya veya uygulamaya bağlı olarak değişir.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Mobil Siber Tehditler Türkiye'de %120 Artış Gösterdi

Mobil Siber Tehditler Türkiye'de %120 Artış Gösterdi

22-02-2024 - TEKNOLOJİ

Yapay Zekâ, Kuralları Yeniden Yazmaya Hazırlanıyor

Yapay Zekâ, Kuralları Yeniden Yazmaya Hazırlanıyor

21-02-2024 - TEKNOLOJİ

1xbet betpas