Hard disk alırken dikkat edilmesi gerekenler

TEKNOLOJİ - 06-10-2022 13:13 304 kez okundu.

Hard disk alırken dikkat edilmesi gerekenler

Bir bilgisayar kasası topluyorsanız, mevcut donanımınızda arıza varsa veya kullandığınız masaüstü ya da dizüstü bilgisayarın hafızasını artırmak istiyorsanız HDD ve SSD şeklinde 2 farklı depolama seçeneği karşınıza çıkacaktır.

Bilgisayarımıza hard disk drive alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu yanıtlamadan önce SSD ile olan farklarından bahsedelim. Günümüzün hala en popüler depolama çözümleri arasında yer alan HDD’ler içerisinde çok sayıda mekanik parçanın ve diskin bulunduğu bir veri depolama aracıdır.

İçerisinde mekanik olarak hareket eden parçalar bulunmadığı ve çok daha düşük güç tüketimine sahip olduğu için hem fiziksel olarak daha dayanıklıdır hem de ömürleri daha uzundur. Yani ikili kıyaslamada neredeyse her alanda SSD’ler önde geliyor.

Fakat buna rağmen günümüzde HDD’ler SSD’lerden daha çok satmaya devam ediyor. Bunun en büyük nedeni uzun yıllardır aramızda olan bir teknoloji olduğu için fiyatlarının oldukça uygun bir seviyede oluşu. Örnek vermek gerekirse, 1 TB boyutundaki bir SSD, aynı hacimli HDD’nin en az 2 ya da 3 katı fiyattadır.

Tabii burada SSD’nin türüne ve hızına göre fiyat farkı 10 katına kadar çıkabiliyor. Bu nedenle birçok kişi uygun fiyatlı ya da yüksek depolamaya sahip bir sistem topladığında maliyet açısından HDD’leri tercih ediyor. Hatta bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü işletim sistemini hızlandırmak için Windows’u kurabilecekleri bir SSD’nin yanına ek depolama için HDD almayı tercih ediyor.

Bu noktadan sonra hard disk alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt verebiliriz. İlk HDD’lerin IDE ve SATA şeklinde 2 farklı bağlantı biçimi vardır. Fakat günümüzdeki tüm yeni teknolojiler SATA’yı desteklemektedir. Bu nedenle alacağınız ürün de bu şekilde olmalı.

Başlıkta da bahsettiğimiz gibi 4 altın kural bulunuyor. Bunlardan ilki cihazın okuma ve yazma hızıdır. Okuma hızı, halihazırda içerisine yüklü olan dosyayı ne kadar hızlı bir şekilde açabileceğini temsil eder. Örneğin okuma hızı yüksek bir HDD içerisine yüklenen oyunlar, düşük değerdeki rakiplerinden çok daha hızlı açılacaktır.

HDD’ler yazma hızı SATA I üzerinden en yüksek 150 mb/s seviyesine ulaşırken SATA III SSD’lerde 600 mb/s hızlarını görebiliyoruz. Biçim olarak RAM’lere benzeyen M2 SSD’lerde şu anda 7000 mb/s seviyesine kadar çıkılabiliyor. Hatta 2022 bitmeden satışa sunulacak olan PCIe 5.0 destekli SSD modelleri 15.000 mb/s hızına çıkabilecek.

İkinci altın kural ise RPM hızıdır. Bu veri ise HDD içerisinde bulunan mekanik diskin dakikada ne kadar döndüğünü, kısacası hızını temsil eder. Piyasada ise genelde 5400, 5900 ve 7200 RPM şeklinde 3 farklı seçenek karşımıza çıkıyor.

Burada da yine aralarında oldukça cüzi farklar olduğu için en hızlı olanını seçmeliyiz. Hızı yüksek olduğu için bir HDD’nin çok daha iyi olacağını söyleyemeyiz. Fakat okuma işlemine başlamadan önce aradığı bilgiyi daha erken tespit edecektir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekiyor.

Hard disk alırken dikkat edilmesi gereken üçüncü altın kural ise önbellek miktarıdır. Cihazların hafızaları arttığı zaman ön bellerin de arttığını göreceksiniz. Örneğin 1 TB boyutundaki HDD’lerde genelde 64 MB önbellek görürüz. Fakat 8 TB almak istediğimizde bu meblağ 256 MB’ye kadar yükselebilir.

Bu önbellekler yaptığımız işleri analiz ederek bir sonraki adımımızı tahmin ederler. Hatta bu arabirimi HDD’ye özel RAM’ler olarak düşünebiliriz. Bu nedenle satın almayı düşündüğümüz aynı boyutta depolamaya sahip cihazlara baktığımızda yüksek önbelleği olanı tercih etmek daha mantıklı olacaktır.

Dördüncü altın kurak ise anakart uyumluğu olacaktır. SATA girişlerinin hepsi birbiriyle uyumludur. Bu nedenle bilgisayarda yer alan HDD’yi çıkarıp yerine yenisini veya çok daha hızlı bir SSD’yi takabilirsiniz. Ancak anakartınız SATA I destekliyse SATA III SSD taktığınız zaman ancak bir HDD kadar hız alabilirsiniz. Dolayısıyla bir cihaz satın almadan önce sisteminizin sınırlarını bilmeniz gerekiyor.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Mobil Siber Tehditler Türkiye'de %120 Artış Gösterdi

Mobil Siber Tehditler Türkiye'de %120 Artış Gösterdi

22-02-2024 - TEKNOLOJİ

Yapay Zekâ, Kuralları Yeniden Yazmaya Hazırlanıyor

Yapay Zekâ, Kuralları Yeniden Yazmaya Hazırlanıyor

21-02-2024 - TEKNOLOJİ

1xbet betpas