Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? İlk Yapılması Gereken 4 Tedavi

SAĞLIK - 27-10-2022 18:58 525 kez okundu.

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? İlk Yapılması Gereken 4 Tedavi

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? İlk Yapılması Gereken 4 Tedavi

Güneş Çarpması Nedir ve Neden Olur?

Günümüzde çokça maruz kalınan sağlık sorunlarından biri de güneş çarpması rahatsızlığıdır. Özellikle de sıcak bölgelerde yaşayan bireylerin çokça maruz kalabildiği güneş çarpması rahatsızlığı bilinenin aksine oldukça riskli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde veya erken müdahale edilmediğinde ciddi sonuçların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar güneş çarpması rahatsızlığının hafife alınmaması gerektiğini ve belirtilerinin görülmesi durumunda ise hemen doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler. Bazı belirtiler şeklinde kendini gösteren güneş çarpması rahatsızlığının tedavisi ise oldukça basit ve kısa sürelidir. Peki önemli bir sağlık sorunu olan güneş çarpması neden olur belirtileri nelerdir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere hemen bilgiler sunalım. İlk olarak güneş çarpması rahatsızlığının genel tanımlaması hakkında sizlere bilgiler sunalım.

 

Güneş çarpması rahatsızlığı tamamen zararlı güneş ışınlarına aşırı bir şekilde maruz kalınmasına bağlı oluşmaktadır. Dolaysıyla güneş ışınlarının genel sağlığına faydalarının bulunabildiği gibi aşırı bir şekilde faydalanılmasının da beraberinde zararlar verebilmektedir. Güneş ışınlarına aşırı bir şekilde maruz kalınması durumunda vücudun aşırı miktarda ısı üretmesi ve bu olumsuz durumun beraberinde vücudun ısı düzenleyici sisteminde bozulmalar meydana gelebilmektedir.

 

Güneş Çarpması Rahatsızlığı Daha Çok Nerelerde Görülmektedir?

 

l Güneş çarpması rahatsızlığı daha çok hava sıcaklık değerlerinin 40 ve 40 derecenin üstünde etkili olduğu alanlarda görülmektedir.

l Örneğin turistik şehirlerde veya kasabalarda en fazla görülen sağlık sorunları arasında ilk sırada güneş çarpması rahatsızlığı yer almaktadır.

Güneş Çarpması Rahatsızlığının Başlıca Belirtileri Nelerdir?

Güneş çarpması rahatsızlığının en belirgin niteliklerinden biri de bazı zamanlar belirtilerini tam olarak göstermemesi durumudur. Dolaysıyla güneş çarpması rahatsızlığına maruz kalan bireyler bazı durumlarda rahatsızlığın etkisi altına girebildiğini kendisi fark etmeyebilmektedir. Güneş çarpması rahatsızlığının başlıca belirtileri ise şunlardır;

l Bilinç kaybı

l Havale geçirilmesi

l Uyuklama durumu

l Sersemlik

l Kaslarda kramp tarzı ağrılar oluşması

l Baş ağrısı ve baş dönmesi

l Nabzın daha hızlı atması

l Halsizlik ve terleyememe

l Konuşmada güçlük çekilmesi

l Tutarsız konuşma

l Sıcak ve kuru cilt

l Hızlı nefes alış verişi

l Cilt kızarıklığı

l Göz bebeklerinin büyümesi

l Gözlerin istemdışı olarak kayması

l Şaşkınlık

l Agresif konuşma vaya davranma gibi belirtiler güneş çarpması rahatsızlığının başlıca belirtileridir.

Güneş çarpması rahatsızlığının en belirgin niteliklerinden biri de bireyin bilincini tam olarak kaybetmese dahi önemli bir bölümünü geçici olarak kaybedebildiğinden dolayı yukarıdaki belirti eylemlerini farkında olmadan gerçekleştirebilmesidir. Örneğin hasta agrefin bir konuşma sergilerken bilinci kapalı veya tam olarak işlev göremediğinden dolayı bu olumsuz davranış biçimden kendisinin de haberdar olamadığı uzmanlarca belirtilmektedir.

 

Güneş Çarpması Rahatsızlığının Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

 

Güneş çarpması rahatsızlığının teşhisinde ilk olarak hastadan rektal sıcaklık derecesi ölçümü yapılmaktadır. Gerektiği durumlarda ise hastadan kan ve idrar testleri de alınmaktadır.

 

Güneş Çarpması Rahatsızlığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

 

Güneş çarpması rahatsızlığının tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kısa süreli bir tedavi sonrası güneş çarpması rahatsızlığı etkilerini tamamen kaybederek hasta tekrar kendine gelmektedir.

Güneş Çarpması Rahatsızlığına Maruz Kalınması Durumunda İlk Yapılması Gerekenler Nelerdir?

l Güneş çarpması rahatsızlığına maruz kalınması durumunda yapılması gereken ilk şey hemen sağlık personellerine haber verilmesidir. Bu süre zarfı içerisinde ise ikinci aşama olarak ise şu gibi uygulamalar hemen gerçekleştirilmelidir.

l Güneş çarpması rahatsızlığına maruz kalan bireye hemen soğuk duş yaptırılmalı bu sayede rahatsızlığın etkilerinin azaltılması sağlanabilmektedir.

l Hasta güneşli ortamdan hemen uzaklaştırılarak soğuk odada gözetim altına alınmalı. Bu aşama soğuk duş aldırma aşamasından öncesinde hemen uygulanmalıdır.

l Hastanın ayakları yukarıya doğru kaldırılmalı ve masaj işlemi uygulanmalıdır.

Güneş çarpması rahatsızlığının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi açısından yukarıdaki birkaç basit uygulamaların tıbbi müdahale süreci öncesi yapılması önem taşımaktadır. Güneş çarpması rahatsızlığında uygulanması gerekenler hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra güneş çarpması neden olur belirtileri nelerdir hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Güneş çarpması rahatsızlığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu tekrar belirterek yukarıdaki belirtilerinin görülmesi durumunda hemen sağlık ekiplerine haber verilmesi gerektiğini terak belirtmekte fayda görmekteyiz. Sağlıklı günler dileriz.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Güneş çarpması durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

14-03-2024 - SAĞLIK

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

13-03-2024 - SAĞLIK

1xbet betpas