Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Test Belirti Tedavi 2022

SAĞLIK - 22-10-2022 13:42 391 kez okundu.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Test Belirti Tedavi 2022

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Test Belirti Tedavi 2022

 

Borderline kişilik bozukluğu nedir? diye sorduğunuzda cevabım ciddi bir psikolojik hastalıktır. Şüphe duyuyorsanız Borderline kişilik bozukluğu test yaptırmalısınız. Etkilenenlerin yaşamları, dürtü bozukluğu ve istikrar sağlayamama ile tanımlanır. Duygular, düşünceler ve tutumlar çok kısa sürede değişebilir. Borderline nedir? genellikle erken çocukluk dönemindeki travma diye tabir ettiğimiz olgular sonucu açığa çıkar. Bu arada, özel terapi seansları bir gelişme için umut veriyor. Borderline ne demek nasıl tanıyacağınızı ve bu hastalığa sahipseniz nasıl kurtulacağınızı anlatacağız.

Geçmişte, genç kadınların özellikle borderline kişilik bozukluğu hastalığına yatkın oldukları düşünülürdü. Bununla birlikte, daha yeni araştırmalar cinsiyet dağılımının dengeli olduğunu göstermektedir. Tedavi gören hastaların yüzde 80 civarı kadındır. Ancak bilim adamları, erkeklerde borderline kişilik bozukluğu kadınlardan farklı şekilde kendini gösterdiğini varsayıyorlar. Erkek hastalar, başkalarına karşı şiddete daha yatkındır. Bu nedenle, tedavi kurumlarına kıyasla hapishanelerde ve gözaltında olma ihtimalleri daha yüksektir.

  • Borderline, başa çıkmakta zorlandığınız güçlü duygular hissettiğiniz anlamına gelir. Çoğu zaman üzgün veya kızgın hissedebilirsiniz.
  • 100 kişiden yaklaşık 1’i borderline kişilik bozukluğu ile yaşıyor.
  • İnsanların bu hastalığa yakalanmasının farklı nedenleri vardır. Söz konusu teşhisi konulan birçok insan çocukluklarında travmatik deneyimler yaşamıştır.
  • Borderline hastalığı teşhisi ile yaşayan biriyseniz, kendinize zarar vermeniz daha olasıdır. Ve ilişkiler, alkol veya uyuşturucu ile ilgili zorluklar yaşarsınız. Yardım mevcuttur.
  • Tedavi etmenin farklı yolları vardır. Doktorunuz normalde size terapi sunmalıdır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu nedir diye sorduğumuzda cevap şu şekildedir. Kendiniz ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklinizi etkileyen, günlük yaşamda işlevsellik sorunlarına neden olan bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Kişisel benlik sorunları, duygu ve davranışları yönetmede zorluk ve istikrarsız ilişkiler yaşamanızı içerir. Borderline kişilik bozukluğu ile yoğun bir terk edilme veya kararsızlık korkunuz vardır. Yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk çekebilirsiniz. Yine de uygunsuz öfke, dürtü bozukluğu ve sık ruh hali değişimleri, sevgi dolu ve kalıcı ilişkilere sahip olmak istemenize rağmen başkalarını uzaklaştırabilir.

Borderline kişilik bozukluğu genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar. Durum genç erişkinlikte daha kötü seyreder ve yaş ilerledikçe kademeli olarak iyileşebilir. Borderline evreleri bu şekildedir. Sınırda kişilik bozukluğu hastalığınız varsa cesaretiniz kırılmasın. Bu bozukluğu olan birçok kişi tedavi ile zamanla iyileşir ve tatmin edici bir yaşam kalitesine ulaşır. Eskiden Borderline kadın hastalığı zannedilirdi. Ama günümüzde iki cinsiyet içinde geçerli bir hastalık olduğu öğrenildi. Çok çeşitli kişilik bozukluğu hastalıklarından biridir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Borderline kişilik bozukluğu belirtileri konusunu şöyle anlatalım. Genellikle ergenlik veya çocukluk döneminde gelişir. Ruhsal bozukluğun ilk belirtileri çocuklukta da ortaya çıkabilir, ancak çocuklarda borderline kişilik bozukluğu test yapmak zordur. Çocuklarda ve ergenlerde göze çarpan hareketler genellikle borderline teşhisi konulmasına imkan tanımaz. Daha ileri yaşlarda ise sınırda kişilik bozukluğu hastalığından şüpheleniliyorsa, uzman doktorlar daha net tanı koyabilirler.

Dürtüleri ve duyguları kontrol etme zorluğu, farklı karaktere bürünebilme sorunları baş gösterir. Borderline hastalar, özellikle dürtülerini harekete geçirmeleri engellenirse, olmadık şeyler için çıldırmak ve kavga etmeye hazır durumdalardır. Sinir krizleri günlük yaşamlarının bir parçasıdır. Bu sinirli görüntünün arkasında kendinden şüphe duyma ve karar alma mekanizmasındaki bozukluk vardır.  Borderline hastalar, sonuçlarını düşünmeden hırslarına yenik düşebilirler. Abartılı davranışları bir anda insanlar ile bir kavganın içine sokabilir. Cinsel ilişkileri bile doğru dürüst gitmez. Sürekli karar değiştirildiği için plan yapamazsınız.

Hastalar, kontrol edemeyecekleri duygularının yüzünden sürekli ikilemde kalarak yaşarlar. Bu yoğun duyguların yaşattığı sorunlar önemsiz görünebilir, ancak borderline hastaları dış olaylara karşı çok hassastır. Hızla bunalmış veya baskı altında hissederler. Duyguları genellikle uzun sürmez, ancak güçlü bir iç huzursuzluk yaşarlar. Gerginlik belirtileri kendilerini titreme olarak bile gösterebilir. Gerginlik durumları genellikle günde birkaç kez ortaya çıkar. Hızla artarlar ve yavaş yavaş azalırlar. Borderline kişilik bozukluğu genellikle depresyona yol açar. Etkilenenlerin çoğu intihar etmeyi düşünür ve hastaların yarısından fazlası intihar girişiminde bulunur. İntihar oranı yüzde üç ile on arasındadır. En büyük risk altındaki hastalar 20 ila 30 yaşları arasındadır; daha sonra hastalık seviyesi azalır.

Hastalar karşısındaki insanlar ile çok iyi ilişki kuramazlar. Önceden çok sevip değer verdikleri birinden bekledikleri tepkileri bulamazlarsa bir anda ondan nefret etmeye başlayabilirler. Bundan ötürü istikrarlı ilişki kurma şansları çok düşüktür. Özellikle gençlik dönemlerinde kendilerine zarar verme durumuna girerler. Vücuduna çeşitli kesici aletler ile kesik atabilirler. Şiddete meyilli yapıları vardır. Eğer borderline hastalığına sahipseniz bu belirtilerin hepsi sizde olmasına gerek yok. Zira hastalar bu belirtilerin sadece bir kaçını da taşıyabilir.

Borderline kişilik bozukluğu belirtileri maddeler halinde şöyle sıralanabilir.

  • Herkesin kendini sevmeyeceği ve yalnız kalma ihtimalinin yarattığı endişe.
  • İnsanlar ile ilişkilerin çok dengesiz seyretmesi. Örneğin bugün hoşlanma yarın tiksinme duygusu.
  • Karar alma mekanizmasındaki ani değişimler. Plan yapamama sürekli kararlarından vazgeçme eğilimi.
  • Uzun ya da kısa süren paranoyak düşünceler. Duygularda ani değişimler yaşanır.
  • Kumar oynama, alkol alma, ortada hiçbir acele yokken hızlı araba kullanma, aşırı yemek yeme ve para harcama isteği.
  • Ayrılma korkusu yüzünden intihar eğilimi ve karşısındaki kişiye sert müdahaleler sergileme.
  • Sürekli ruh hali değişimleri. Mesela sabah gülücükler saçıyorken akşam depresif hareketler ve yoğun mutsuzluk belirtileri.
  • Sürekli boşluğa düşme ve can sıkıntısından zarar verecek davranışlarda bulunma.
  • Sık sık öfke kontrolü sağlayamama. Olur olmadık basit şeyler için kavga çıkarma fiziksel şiddet.

Borderline Kişilik Bozukluğu Test 2022

Borderline kişilik bozukluğu test türü çok sayıda vardır. Sorulara verilen cevaplara göre baz alınan test en yaygın olanlardan biridir. Bununla birlikte, semptomlar günlük veya haftalık olarak dalgalanabileceğinden, klinik bir ortamda teşhis etmek zor olabilir. Bazı insanlar bu semptomları ruh halindeki değişiklikler olarak görmezden gelebilir veya bunları dış çevre sorunlarına bağlayabilir. Bazı insanlar, sınırda kişilik bozukluğu veya yüksek işlevli kişilik bozukluğu olarak adlandırılan daha incelikli bir tür Borderline Kişilik Bozukluğu yaşarlar. Yüksek işlevli kişilik bozukluğunda belirtiler bir gün içinde gelip gidebilir.

Borderline kişilik bozukluğu testi yapılması gereken pek çok insan, iyi günler ve kötü günler geçirdiğini bildirecektir. Yüksek işlevli BPD ile iyi bir gün, iyi enerji ve görevlerin yerine getirilmesiyle dolu olabilir. Bununla birlikte, “iyi” günlerde birçok insan tedaviye ihtiyaçları olmadığına kendilerini ikna edecektir. İşte bu yüzden sınırda kişilik bozukluğu hastalığına çok az teşhis konur ve pek çok insan bunu bilmez. Ancak bu tehlikeli olabilir çünkü “kötü” günlerde kişi gerileyecek ve duygusal karmaşasını başkalarından gizleyecektir. Bununla birlikte, yüksek işlevli Borderline hastalığı olan biri hala çok yetenekli olacaktır. Ancak, bir şeyler ters giderse, davranış bozuklukları yaşamaya başlayabilir.

Size vereceğimiz bu linklere tıklayarak Borderline kişilik bozukluğu testi yapabilirsiniz. Lütfen testi yaparken sayfaları İngilizceden Türkçeye çevirerek doğru cevaplar veriniz. Test1 Test2

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğu tedavisi çeşitleri bulunmaktadır. Ana tedavi yöntemleri danışmanlık ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonudur. Psikoterapi veya konuşma terapisi olarak da adlandırılan danışmanlığın amacı, duygularınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmenize yardımcı olmaktır. Örneğin, duygularınızı (“Şu anda çok kızgın hissediyorum”) onlara göre hareket etmek yerine gözlemleyebilirsiniz. Günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde çalışmanıza yardımcı olur. Danışmanlık, bir terapistle veya bir grupla bire bir ortamda gerçekleşebilir. Belirtilerinize ve durumunuza bağlı olarak danışmanınız aşağıdaki psikoterapi türlerinden birini kullanabilir:

  • Diyalektik Davranış Terapisi: İntihar davranışı veya kendine zarar verme gibi kriz davranışlarını yönetmeye yardımcı olmanın bir yolu olarak başladı. Borderline için en sık önerilen tedavidir. Farkındalık veya şu anda mevcut olma kavramıyla çalışır. Bu, duygularınızın, ruh halinizin ve davranışlarınızın farkında olmanıza yardımcı olur. Olumsuz duygulara nasıl tahammül edeceğiniz ve etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracağınız gibi becerileri öğrenirsiniz.
  • Bilişsel Davranışçı Terapi: Kendiniz ve başkaları hakkında inandığınız şeylerin temellerini değiştirmeye odaklanır.
  • Şema Odaklı Terapi: Kendinizle ilgili olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere dönüştürmesi bakımından bilişsel davranışçı terapiye benzer.

Borderline kişilik bozukluğu hastalığını tedavi etmek için ilaç da kullanılabilir. Depresyon ve anksiyete bu hastalığın büyük bir parçası olabileceğinden, antidepresan ve anti anksiyete ilaçları yardımcı olabilir. Yoğun çarpık düşünce dönemleri yaşıyorsanız, danışmanınız bir antipsikotik ilaç önerebilir. Kesme ve intihar girişimi gibi kendine zarar verme davranışları Borderline semptomlarının bir parçası olduğu için hastanede tedavi görmeniz gerekebilir.

Tedavinizle tutarlı olmak, ilaçları zamanında almak, danışmanlık randevularını almak ve terapiye başlamak kesinlikle şarttır. Rutin başka şekillerde de faydalıdır. Düzenli yemek ve uyku saatleri vücudunuzun ne beklemesi gerektiğini bilmesini sağlar. Günlük egzersiz de yapmaya çalışın. Stres seviyelerini düşük tutar. Yürüyüşe çıkın, maratona katılın demiyorum. Ama bunalmadan başarabileceğinizi bildiğiniz hedefler belirlemek önemlidir. Daha fazla meyve ve sebze ve daha az abur cubur yiyin. Alkol ve uyuşturucudan uzak durun.

Aileniz, arkadaşlarınız ve tedavi ekibiniz de dahil olmak üzere güvenebileceğiniz insanlarla sürekli vakit geçirin. Nasıl hissettiğiniz hakkında onlarla konuşun. Hepsini kendinizden uzakta tutmaktan iyidir. Sizinle irtibata geçmek isteyen bir kişi veya durum fark ederseniz, bunu not alın ve danışmanınızla bu konuyu konuşun. En iyi ilaç kendinize karşı nazik olmaktır. Kendiniz için destek oluşturun ve kullanın. Borderline kişilik bozukluğu‘na sahip olmak sizin suçunuz değil, ancak hayatınızı nasıl etkilediğini değiştirebilirsiniz.

  • Başkalarıyla olan ilişkilerinizin etkilendiğini düşünüyorsanız, bir doktorla konuştuğunuzdan emin olun.
  • Yaşam tarzınızda değişiklik yapmanın size nasıl fayda sağlayacağını düşünün.
  • Hastalık sizi çok korkutmasın. Borderline kişilik bozukluğu yaygın bir durumdur. Bu hastalık sizi uzak durulması gereken biri yapmaz.
  • Size grup terapisi veya desteği teklif edildiyse, bir şans verin. Başlamak korkutucu görünebilir, ancak birçok insan uzun vadede bunu faydalı buluyor.
  • Sizi rahatsız eden veya üzen bir şey varsa, yanıt vermeden önce bir süre beklemeyi deneyin. Ne söyleyeceğinizi ve nasıl söyleyeceğinizi dikkatlice düşünün.
  • Rahatlamanın yollarını bulmaya çalışın. Meditasyon, nefes teknikleri, müzik dinlemek ve egzersiz yapmak yardımcı olabilir.
  • Sizi üzen şeylere verdiğiniz tepkilerdeki kalıpları arayın. Bu, ilişkilerdeki sorunları çözmenize yardımcı olabilir.
  • Eğer sıkıntıyla başa çıkmak için kendinize zarar veriyorsanız, bununla başa çıkmanın başka yollarını düşünün. Bir yastığı yumruklamayı veya nasıl hissettiğinizi yazmayı deneyin.
  • Çevrimiçi bir zihinsel sağlık forumu kullanın. Borderline kişilik bozukluğu hakkında yararlı bilgiler için web sitesinin ne kadar güvenilir olduğunu bir akıl sağlığı uzmanına danıştığınızdan emin olun.

Tedavi yardımcı olur ve birçok insan zamanla iyileşir. Borderline kişilik bozukluğu hastalığınız için en iyi yardımcı olacak biri konusunda sizinle açıkça konuşabilecek bir tedavi ekibiyle bağlantı kurmanızı,hastalık hakkında konuşurken ve tedavi ederken kendinden emin hisseden birinden tedavi almanızı tavsiye ederim. Aileler için, aile destek gruplarından destek almak ve sevdiklerinizden kişilik bozukluğu ile nasıl mücadele edeceğinizi öğrenmek iyi fikir.

Ayrıca inceleyebilirsiniz. Obsesif Kompülsif Bozukluk Antisosyal Kişilik Bozukluğu Histrionik Kişilik Bozukluğu Narsistik Kişilik Bozukluğu

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

14-03-2024 - SAĞLIK

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

13-03-2024 - SAĞLIK

1xbet betpas