Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Tıbbi ve Bitkisel Yöntemler

SAĞLIK - 11-01-2023 16:29 697 kez okundu.

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Tıbbi ve Bitkisel Yöntemler

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Tıbbi ve Bitkisel Yöntemler

 

Böbrek Taşı Düşürmede  Tıbbi ve Bitkisel Yöntemler

 

    Tüketilen gıdalara bağlı olarak zamanla vücutta böbrek taşı oluşumu görülebilir. Vücutta hissedilen rahatsızlıktan dolayı doktora gittiğinizde size böbrek taşınız olduğunu söyledi ve kafanızda böbrek taşı nasıl düşürülür sorusu belirdi.

 

            Böbrek taşı nasıl düşürülür sorusunun yanıtı iki şekildedir. Bitkisel tedavi yöntemi ya da tıbbi ilaç ile ameliyattır. Röntgende görülen taşın büyüklüğüne bağlı olarak yöntem belirlenir. Böbrek taşı düşürme yöntemleri uygulayacak olan kişinin her şeyden önce beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir, çünkü şu an ki böbrek taşı yanlış beslenmeden kaynaklı oluşmuştur. Ayrıca beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi böbrek taşının daha fazla büyümesini engeller. Bol lifli besinler böbrek taşının daha fazla büyümesini engelleyecektir. Böbrek taşı olan bir bireyin içerisinde okzalat olan meyve ve sebzelerden de uzak durması lazımdır. Okzalat böbrek taşı oluşumuna neden olan birleşendir. Okzalat bakımından zengin olan meyve ve sebzeler ceviz, buğday kepeği, ıspanak, kakao ve çay yapraklarıdır.

 

 

            Bunun dışında böbrek taşını düşürmek için birey hızlıca kilo vermemelidir. Bu durum böbrek taşını olumsuz etkileyecektir. Doktor denetiminde normal seyirde kilo vermek daha sağlıklıdır. Birey karbonatlı suyu tüketmelidir. Böbrek taşı düşürülmesinde karbonat yardımcıdır. Kış mevsiminde günde iki litre su tüketilmeli, yaz mevsiminde su tüketim mümkünse iki katına çıkarılmalıdır. Vücuda ne kadar çok su girerse böbrek taşı o kadar kolay düşecektir. Bol bol limon tüketilmelidir. Limonun içindeki sitrat böbrek taşının daha fazla büyümesine engel olmaktadır. Kahve, çay ve kola gibi böbrek taşı oluşumuna neden olacak içeceklerden uzak durulmalı, bunlar yerine doğal maden suyu tüketilmelidir. Sofra tuzu yerine himalaya tuzu tüketimi de böbrek taşının düşmesine yardımcı olacaktır. Spor yapmaya başlayın. Günlük on bin adım yürüyün. Bir spor salonuna kaydolun ve hareketli bir yaşama sahip olun. Böbrek taşının düşme hızı artacaktır.

 

            Böbrek taşını eriterek vücuttan atılmasına neden olan bir bitkisel tedavi yöntemi vardır, ancak kullanılan bitki dünyada sadece Mısır'da yetiştirilmektedir ve bu yüzden de bulunması zordur. Tıbbi olarak tam adı bilinmese de böbson tozu olarak satılmaktadır. Böbrek taşından kaynaklı sancı çekiyorsanız ilk olarak ağrınız gidecektir. Sonrasında böbrekleri tam anlamıyla temizleyerek hem böbrek taşınızı düşürüyor hem de bir daha böbrek taşı oluşmasını engelliyor. Hiçbir yan etkisi olmadığı için çocuk, kadın ve erkek rahatlıkla tüketebilmektedir.

 

            Bu bitki çayının hazırlanması diğer bitki çaylarından farklı değildir. Bir çay kaşığı böbson tozunu üç bardak arıtılmış su ile çaydanlığa koyup on dakika kadar kaynattıktan sonra gün içinde içebilirsiniz. Üç gün boyunca düzenli kullanırsanız böbrek taşı tamamen eriyerek vücuttan atılmış olacaktır. Diğer böbrek taşı düşürme yöntemleri ise ilaç tedavi ve ameliyattır. Bu da üçe ayrılır. Taşın boyutuna, sayısına ve bulunduğu yere bağlı olarak ameliyat yöntemi değişmektedir. Böbrek taşının büyüklüğü beş milimetre kadar ise ağrı kesici, ilaç ve bol sıvı tüketimi ile gerçekleşir ki buna medikal tedavi denilmektedir. Taş küçük olduğu için ameliyata gerek yoktur. İki santime kadar olan böbrek taşlarında vücut dışından şok dalgası verilir ve böbrek taşı kırılır.

            PNL yöntemi ise böbrek taşı kırma yöntemidir. Böbrek taşı iki santimden büyük olduğunda uygulanır. Kişiye narkoz verilir, bel bölgesinde bir santimlik kesi alanı oluşturulur ve taşlar bir bütün halinde ya da kırılarak çıkarılır. Lazer taş kırıcılar, ultasonik ya da pnömatik kırıcılar ile taşlar parçalanır. Ameliyat boyunca endokamera kullanılır ve taşın görüntüsü ekrandan takip edilerek ta kırma işlemi yapılır.

 

            Eğer yukarıdaki iki yöntemden sonuç alınamazsa üreteroskop denilen alet kişinin idrar yolundan içeri sokulur ve tedavi uygulanır. Alt ve orta üreterde ki taşları tedavi etmek için sert üreteroskop kullanılır ve Holmim lazer ya da pnömatik taş kırıcılar kullanılarak böbrek taşı kırılır. Daha içerideki böbrek taşlarının kırılmasında kıvrılabilen üreteroskop kullanılır. Bu tedavi yönteminden sonra kişi biraz gözlem altında tutulur ve akşama evine yollanır.

 

            Böbrek taşı ameliyatlarında kanama görülebilecek en ciddi risktir. Tedavi yapılan odanın ve hekimin hijyen olması, kişinin enfeksiyon kapma riskini azaltır. Ayrıca tedavi edilecek kişinin idrarında ameliyat öncesi mikrop olup olmadığı araştırılmalıdır. Böbrek taşı ameliyatından sonra kişi eski alışkanlıklarına geri dönmez ise taşın tekrardan oluşma riskini de azaltmış olacaktır.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

Sağlıklı Uyku İçin Pratik Öneriler

14-03-2024 - SAĞLIK

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

Türkiye'de Diyaliz Tedavisi Gören Hasta Sayısı 68 Binin Üzerinde

13-03-2024 - SAĞLIK

1xbet betpas