SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-11-2022 13:45   Güncelleme : 29-11-2022 13:46

KIŞIN KALP KRİZİ RİSKİ NASIL AZALTILIR?

KIŞIN KALP KRİZİ RİSKİ NASIL AZALTILIR?

KIŞIN KALP KRİZİ RİSKİ NASIL AZALTILIR?

 

 

Soğuk havalarda optimal kalp sağlığını korumanıza yardımcı olacak önerileri İstanbul ve Türkiye’nin ünlü kardiyoloğu Dr Emre Ertürk sizler için özetledi;

 

* Düzenli egzersiz yapın: Havalar soğuduğu için açık hava yürüyüşlerine elverişli hava olmadığı için ev içi egzersizler yapabilirsiniz. YouTube'da bulunan ev egzersizlerini ve mevcut birçok ücretsiz fitness uygulamasını kullanabilirsiniz.

 

* Katmanlar halinde giyinin: Dışarıda vakit geçireceğinizde,aktivite düzeyleriniz arttıkça katmanları çıkarma esnekliği sağlarken sıcak kalmanızı sağlar. Bu, aşırı ısınmanızı önler.

 

*Kar küreme gibi faaliyetler konusunda dikkatli olun! İlk olarak, kar küremeye uygun olduğunuzdan emin olmak için Kardiyologunuza danışın. Kar küremek kalbinize büyük bir stres bindirebilir.

* Su İçin ; Hidrasyon yılın her döneminde kritik öneme sahiptir. İster içeride ister dışarıda egzersiz yapıyor olun, sık sık su molaları verin.

 

*Kalp rahatsızlığınız varsa önlem alın – Soğuk hava herkesin kalbine baskı uygular, ancak kalp rahatsızlığı olan kişiler için özellikle sorunludur.

*Grip aşısı olun – Grip kalp krizi riskinizi artırdığından, grip aşısı yaptırmak akıllıca bir önlemdir. Bir kardiyak olayı tetikleyebilecek hastalıktan kaçınmanıza yardımcı olacak kolay bir önlemdir.Özellikle kronik hastalıkları olanların grip olması diğerlerine göre daha çok risk barındırır.

Kalp-dostu beslenin : Bu, tüm yıl boyunca önemlidir, ancak özellikle kışın. Bol kalorili,yağlı,şekerli,tuzlu,hamurlu yiyecekleri yeme dürtüsüne karşı koyun ve bunun yerine kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi yönetmenize yardımcı olacak sağlıklı yiyecekleri seçin.(Taze sebze,meyve ve balık gibi)

Alkol ve kafein alımını sınırlayın : Bu içecekler kan basıncınızın yükselmesine neden olabilir. Kışın alkol ve kafeinli içecekler tüketirken ekstra dikkatli olun.

Sigarayı bırakın :Sigara içmek kan basıncınızı yükseltebilir, atardamarlarınızda plak birikmesine neden olabilir ve kalp sağlığınıza zarar verebilir. Sigarayı bırakmak, alabileceğiniz en iyi kalp sağlığı kararlarından biridir.

Kalp krizinin uyarı işaretlerini bilin :Göğüs ağrısı, kardiyak bir olayın en sık görülen semptomudur, ancak nefes darlığı, baş dönmesi, aşırı terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi de kalp krizi geçirdiğinizin göstergesi olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız hemen yaptığınız aktiviteyi bırakın ,durun ve vücudunuzu dinleyin.

Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım alın. Hızlı tedavi, kalp kasınızın az hasar görmesi ve iyileşmesini önemli ölçüde artırabilir.

 

 

 

AdminAdmin